10,7 min readPublished On: 28/06/2024
LGS 2024 Tercih Kılavuzu, LGS 2024 Tercih Tarihleri, LGS 2024 Önemli Tarihler, LGS 2024 Tercih Dönemi, LGS Depremzede Öğrenciler

2024 LGS sonuçları açıklandı ve tercih dönemi başladı. Bu tercih döneminde dikkat edilmesi gerekenler ve önemli tarihleri sizin için derledik. LGS 2024 tercih kılavuzu incelemesi ve önemli tarihleri derlediğimiz yazımızı inceleyebilirsiniz.

LGS 2024 Tercih Dönemi İçin Önemli Tarihler

Daha önce yayınladığımız LGS 2024 Kılavuzu sonrası MEB’in yayınladığı tercih kılavuzunda öğrencilerin tercih döneminde hangi tarihlerde hangi başvuruları yapabileceği de açıklandı. Bu kılavuza göre öğrenci ve velilerin uyması gereken takvimde öne çıkan tarihleri sizin için derledik.

28 Haziran 2024:

  • Merkezi Sınav Puanlarının İlanı
  • Tercihlere Esas Kontenjan Tablolarının İlanı

28 Haziran – 16 Temmuz 2024:

  • Özel Ortaöğretim Kurumlarının Kayıt İşlemleri ve Yetenek Sınavıyla Öğrenci Alan Okulların İşlemlerinin ve Kayıtlarının Tamamlanması

28 Haziran – 17 Temmuz 2024:

  • Yerleştirme İşlemleri İçin Tercihlerin Alınması

22 Temmuz 2024:

  • Yerleştirme Sonuçlarının ve Boş Kontenjanların İlan Edilmesi

22 – 26 Temmuz 2024:

  • Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercih Başvurularının Alınması

29 Temmuz 2024:

  • Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Sonuçlarının İlanı

29 Temmuz – 2 Ağustos 2024:

  • Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Tercih Başvurularının Alınması

5 Ağustos 2024:

  • Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Sonuçlarının İlanı

6 – 14 Ağustos 2024:

  • Boş Kalan Kontenjanlara, Hiçbir Yere Yerleşemeyen Öğrenciler İçin İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca Yerleştirme Başvurularının Alınması

16 Ağustos 2024:

  • İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları Yerleştirmelerinin Tamamlanması

19 – 23 Ağustos 2024:

  • Yatılılık Başvurularının Okul ve Kurumlarca Alınması

26 Ağustos 2024:

  • Yatılılık Yerleştirme Sonuçlarının İlanı ve e-Pansiyon Üzerinden Kayıtların Sisteme İşlenmesi

9 Eylül 2024:

  • 2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılı Açılışı

LGS 2024 Tercih Kılavuzu İncelemesine Genel Bakış

Genel Bilgiler ve Tanımlar

2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu, ortaokuldan liseye geçiş yapacak öğrenciler ve veliler için hazırlanmış önemli bir rehberdir. Bu kılavuz, öğrencilere tercih yapma ve yerleştirme sürecinde yol gösterici olmayı amaçlamaktadır. Kılavuz, merkezi sınavla öğrenci alan okullardan yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara kadar geniş bir yelpazede bilgiler sunar.

Tercih İşlemlerinin Yapılacağı Yerler: Öğrenciler ve veliler tercih işlemlerini bireysel olarak https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapabilirler. Ayrıca mezun olunan okuldan ya da herhangi bir resmi ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüğünden de tercih işlemleri gerçekleştirilebilir.

İletişim Bilgileri: MEB İletişim Merkezi: “MEBİM 444 0 632”

LGS Kılavuzundaki Tanımlar ve Kısaltmalar:

  • Merkezi Sınav Puanı: Sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına öğrenci yerleştirmede kullanılan Bakanlıkça yapılan sınav puanıdır.
  • Merkezi Yerleştirme: Merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yapılan yerleştirmedir.
  • Okul Başarı Puanı (OBP): Ortaokulun 6, 7 ve 8’inci sınıf seviyesinde alınan yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması ile elde edilen puandır.
  • Ortaöğretim Kayıt Alanı: Eğitimde süreklilik ve coğrafi bütünlük esasına dayalı olarak öğrenci sayısı, okul türü, kontenjan ve donanımları göz önünde bulundurularak il/ilçe milli eğitim müdürlüğünce ortaokul ve liselerin birbirleri ile eşleştirildiği alanlardır.
  • Yerel Yerleştirme: Ortaöğretim kayıt alanları dikkate alınarak öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık kriterleri ile okullara yapılan yerleştirmedir.
  • Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP): Derslerin ağırlıklı puanları toplamının haftalık toplam ders saati sayısına bölümü ile elde edilen puandır.
  • Yetenek Sınavı: TÜBİTAK Fen Lisesi ile güzel sanatlar liseleri, spor liseleri, musiki, hafızlık, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yerleştirme için okullarca yapılan seçme sınavıdır.

Ortaöğretim Kurumlarına Tercih ve Yerleştirme İşlemleri

Genel Açıklamalar:

Merkezi ve yerel yerleştirme işlemleri, öğrenci ve velilere, tercih yapma sürecinde yol gösterici olacak şekilde hazırlanmıştır. Yerleştirme işlemleri, öğrencilerin sınav puanlarına, okul başarı puanlarına ve ikamet adreslerine göre yapılır.

Merkezi Yerleştirme:

  • Merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre yerleştirme yapılır.

Yerel Yerleştirme:

  • Okul türü, kontenjanı ve bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılır.

Yetenek Sınavı ile Yerleştirme:

  • Proje okulu olan fen liseleri, güzel sanatlar liseleri, spor liseleri, musiki, hafızlık, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yetenek sınavı ile yerleştirme işlemleri yapılır.

Özel Öğretim Kurumlarına Yerleştirme:

  • Özel ortaöğretim kurumları, merkezi sınav puanı esas alınarak öğrenci kabul eder. Özel okul kayıt işlemleri, 28 Haziran-16 Temmuz 2024 tarihleri arasında yapılabilir.

Açık Öğretim Ortaokulu Öğrencileri:

  • Açık Öğretim Ortaokulu öğrencileri, sınavla öğrenci alan okullar için tercihlerini e-Okul sistemi üzerinden yapabilirler. Yerel yerleştirme işlemleri için ise ikamet adreslerine göre İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca yerleştirme yapılır.

Okul Tanıtım Bilgileri, Kayıt ve Nakil İşlemleri

Okul Adları ve Tercih Kodları:

Öğrenciler ve veliler, okulların genel ve özel başvuru şartlarına dikkat ederek istek sırasına göre farklı il ve ilçelerdeki okullar dahil olmak üzere okul türlerine göre okul tercihi yapabilirler. Okulların tanıtım bilgileri, ilgili genel müdürlüklerin web sayfalarında yayımlanacaktır.

Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri:

  • Denizcilik Alanı: Denizcilik alanı bulunan okulları tercih eden öğrencilerin denizde çalışmaya engel teşkil edebilecek herhangi bir hastalığının bulunmadığını belirten “Gemiadamı Olur Sağlık Raporu” alması gerekmektedir.
  • Mesleki Eğitim Merkezleri: Mesleki Eğitim Merkezlerinde ustalık/kalfalık programı ile diploma programı uygulanmaktadır. Diploma programını tamamlayan öğrencilere Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması verilecektir.

Yatılılık Yerleştirme İşlemleri:

  • Yatılı olarak öğrenim görmek isteyen öğrenciler, pansiyonlu okullarda okul müdürlüğüne, pansiyonu bulunmayan okullarda ise İl/İlçe Yatılılık ve Bursluluk Komisyonlarına belgeleriyle birlikte 19-23 Ağustos 2024 tarihleri arasında doğrudan başvurabilirler.

LGS 2024 Tercih Dönemi Merak Edilen Sorular ve Yanıtları

1. Merkezi yerleştirme nasıl yapılacak?

Merkezi yerleştirme, merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yapılacaktır. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecektir.

2. Merkezi sınav puanının eşitliği durumunda nasıl bir yol izlenecek?

Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği durumunda sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacaktır.

3. Yerel yerleştirme nasıl yapılacak?

Yerel yerleştirme işlemleri, okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara, sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacaktır.

4. Yerel yerleştirmede eşitlik durumu nasıl değerlendirilir?

Yerel yerleştirmede eşitlik olması durumunda, sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılacaktır.

5. Tüm öğrencilerin yerel yerleştirme tercihi yapması gerekiyor mu?

Evet, merkezi sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dahil tüm öğrencilerin, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmaları gerekmektedir. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda öğrencilere merkezi sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacaktır.

6. Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler tercihte bulunabilir mi?

Hayır, özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler tercihte bulunamazlar.

7. Öğrenciler kaç grupta tercih yapabilir?

Öğrenciler; merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilirler. Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilirler.

8. Yerleştirme ekranında renklerin anlamı nedir?

Yeşil renk: “Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanında yer alan okulları belirtir.
Mavi renk: “Komşu Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresine göre komşu kayıt alanında yer alan okulları belirtir.
Kırmızı renk: “Diğer” öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu kayıt alanında ve komşu kayıt alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtir.

9. LGS 2024 Tercih Döneminde Nakil işlemleri nasıl gerçekleştirilecek?

Yerleştirmelere esas nakiller iki dönemde yapılacaktır. Her iki dönemde de merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için en fazla 3 okul tercihi yapılabilecektir.

10. Depremzede öğrencilere özel bir ayrıcalık var mı?

Evet, olağanüstü hâl kapsamında, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremleri nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 2023-2024 eğitim öğretim yılını tamamlayan öğrenciler, yerel yerleştirme sürecinde 2023-2024 eğitim öğretim yılını tamamladıkları illerde mevcut ortaöğretim kayıt alanlarına göre tercihte bulunabileceklerdir.

Bu illerin dışındaki diğer illerde bulunan yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların tamamını ise “kayıt alanında” olarak tercih edebilirler. Ayrıca, merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış öğrenciler için her 30 kontenjana 1 ek kontenjan verilecektir.

Ek Bilgi

Özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların işlemleri ve kayıtları 28 Haziran – 16 Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleşecektir. Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar 22 Temmuz 2024 tarihinde “meb.gov.tr” adresinde ilan edilecektir.

LGS 2024 Tercih Kılavuzuna Erişim

MEB tarafından yayınlanan LGS 2024 tercih kılavuzuna bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca LGS 2024 tercih dönemi ile ilgili resmi bilgilere MEB’in resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR